En trygg jul

De største brannfarene i juletiden er selvfølgelig levende lys. Vi bruker langt mer levende lys de neste ukene enn vi gjør resten av året, men også det elektriske anlegget utgjør en ekstra risiko. Ved å ta noen forholdsregler kan julen nytes uten at man trenger å være redd for branntilløp.

Sikre ledninger

I julen er det mange som henger opp ekstra belysning og dekorasjoner. Ikke minst får juletreet belysning, men også vinduer blir gjerne dekorert med en julestjerne eller adventsstake.

Mange av dekorasjonene utvikler mye varme og er derfor en risiko i seg selv. Sørg for at brannfarlig materiale holdes på avstand og skru av belysningen om natten. Ikke skru ut pærene for å skru av belysningen, men trekk ut støpselet.

Juledekorasjoner fører ofte til ledningsklyser ett eller flere steder i boligen. I slike kveiler kan det oppstå brann fordi det kan bli uønsket varmeutvikling. Unngå derfor kveiler eller få satt opp ekstra kontakter der du vet du trenger det.

Varmeutvikling

Vær oppmerksom på varme ledningskveiler og misfarging av kontakter og støpsler. Sørg i alle fall for at skjøteledninger er uskadet og at det ikke er flere ledninger som er koblet etter hverandre. Skjøteledninger utvikler mest varme og utgjør størst fare når de er kveilet eller rullet opp på trommel. Hvis du absolutt må bruke skjøteledning, sørg for at den er passe lang, slik at den kan strekkes ut.

Et enkelt tiltak i forkant av julehøytiden er å sørge for at alle brann- og røykvarslere fungerer i boligen. Husk å teste varslingsutstyret og bytt batterier slik at du er sikker på at de virker.

Utelys

De siste årene er det blitt mer populært å pynte boligen med belysning også utendørs. Strøm og fuktig utemiljø kan ofte være en lite heldig kombinasjon. Pass på å bruke belysning og utstyr som er beregnet for å benyttes utendørs. Belysningen bør kobles til egnet utendørskontakt.

Pass på at ledninger ikke ligger ut gjennom vinduer og dører. Da kan de komme i klem og bli skadet og dermed utgjøre en fare.

Sjekk sikringsskapet

Dårlige og gamle elektriske anlegg er en av de viktigste årsakene til husbranner i Norge. I jule- og adventstiden blir de elektriske anleggene ofte ekstra belastet. Det kan derfor vært lurt å være ekstra forsiktig i denne tiden.

Sjekk derfor sikringsskapet og kontakt elektriker med én gang dersom du synes det er unormalt varmt i skapet. Vært også oppmerksom på eventuelle sikringer som går på grunn av overbelastning. Reduser belastningen og ta kontakt med elektriker så fort du kan.

Besøk gjerne vårt servicesenter i Larvik

Eller send oss en melding gjennom kontaktskjema

Har du et spørsmål?

Sommerfelt Elektro AS

Nansetgata 89
3269 Larvik

Telefon: 33 18 30 15

E-post: post@sommerfeltelektro.no

Åpningstider:
Mandag til fredag: 07.30 – 15:30
Lørdag og søndag: Stengt

Ring ved hjelp 33 18 30 15 utover åpningstider

Se vårt personvern

 Kontakt

Denne nettsiden benytter funksjonelle cookies. Ved å besøke oss aksepterer du bruk av nødvendige cookies.
Det går fint
Vårt personvern