Belysning i tre deler

-Allmennbelysning
-Arbeidslys
-Dekorasjonslys

Moderne belysning kombinerer design, funksjonalitet og energisparing. Riktig belysning skaper god stemning, bidrar til økt trivsel og krymper samtidig strømregningen. Dårlig belysning gjør at du må anstrenge deg mer, du blir raskere trøtt og får lettere hodepine. Feil lys gir også høyere strømregning. De fleste boliger kan enkelt spare strøm til belysning med 15–20 prosent og samtidig få bedre lysforhold.

Adjø til gamle lyspærer

Fra 1. September 2009 ble det i hele Europa forbudt å produsere enkelte typer lyspærer av den gamle typen (matte og klare lyspærer over 100W). Den tradisjonelle glødepæren er nemlig en energisløser. Disse bruker 80 prosent av energien på varme og kun 20 prosent til lys. Utfasingen av andre typer energisløsende lyspærene vil skje gradvis i årene fremover.

Lys skaper stemning

De riktige lyskildene på rett sted kan skape og endre stemningen i et rom. Forskjellige rom i boligen krever ulik type belysning.
 

Planlegging og plassering av belysning i boligen

En av de vanligste feilene folk gjør når de skal planlegge belysningen, er at det beregnes for få belysningspunkter. Mange plasserer også lyset for høyt og skaper dermed et flatt og upersonlig rom. Med riktig lyssetting kan imidlertid rommet få en hyggelig atmosfære og behagelig varme.De fleste rom vil bli bedre ved å ha en god blanding av generell belysning, arbeidsbelysning og stemningsskapende lys. Det er også et godt tips å tilpasse belysningen og møbleringen i forhold til dagslyset. Å enkelt kunne veksle mellom forskjellige lyssettinger er et viktig poeng.

Belysningen bør tilpasses farger, interiør og syn

Når belysningen skal planlegges er det lurt å ta hensyn til både farger i rommet og til materialer på vegger, gulv og tak. Mørke flater suger mye lys og krever sterkere belysning, mens lyse flater kan klare seg med en svakere belysning.
Bruk gjerne flere typer lyskilder. Det gir større variasjon i belysningen og kan skape flere stemninger. Noen lyskilder gir et kaldt og hard lys, mens andre gir et varmt og lunt lys. Med alderen blir synet dårligere. Eldre personer trenger derfor mer og sterkere belysning enn unge mennesker. Det er et viktig hensyn å ta når belysningen skal planlegges i boligen.

Lys og varme

Mange typer belysning utvikler også mye varme. Derfor er det ekstra viktig å tenke gjennom hvilken type belysning som installeres i passivhus og lavenergihus. Elektrikeren kan hjelpe deg med å finne løsninger som gir god belysning og som samtidig bruker lite energi.

Mange typer belysning

De ulike lyskildene gir forskjellig lys. Hovedsakelig er det fargetemperaturen som skiller lyskildene.
Når belysning planlegges i boligen må det også tas stilling til om det skal være fast montert belysning som spotter eller downlights, eller lyspunkter i tak som er enklere å endre senere.

Glødelamper eller hallogenpærer?

Glødelamper gir et varmt lys som gir en koselig stemning. Men glødelamper er lite energieffektive og bruker i dag fem-seks ganger mer strøm enn LED-lys med tilsvarende lysmengde.  Glødelamper utvikler også mye varme.
Halogenpærer har et hvitere lys enn glødelampene og ligger derfor tettere opp til dagslyset. Halogen bruker mindre energi enn glødelamper, men utvikler også mye varme.

LED-lys har mange fordeler

Inntil nylig var det ikke mulig å dimme LED-lys, men det er nå mulig. LED-lys er i utgangspunktet et veldig kaldt lys, men ved hjelp av filter og farget glass justerer fabrikantene fargetemperaturen. LED-lysets store fordel er at det har lang levetid, er vedlikeholdsfritt, krever lite energi og går ikke i stykker ved støt slik både glødelamper og halogen kan gjøre.

Lysrør gir godt lys og varer lenge

Lysrør og sparepærer baserer seg på samme type teknologi, nemlig gassfylte glassrør. Lysutbyttet er mange ganger det man oppnår med glødelamper. Lysrør og sparepærer bruker omtrent 20 prosent av energien for å oppnå samme lysutbytte. I tillegg varer lysrørene lenger. Vanlige lysrør krever egne armaturer, mens sparepærene har innebygget omformer i sokkelen og kan brukes i samme lamper som glødelamper.

Lysrør finnes i mange forskjellige varianter med forskjellig fargetemperatur. De dyreste rørene gir tilnærmet dagslys og flimrer lite. Billige lysrør flimrer og gir fra seg lys med forskjellige farger gjennom flimringen. Rørene er derfor lite egnet i boliger.

Besøk gjerne vårt servicesenter i Larvik

Eller send oss en melding gjennom kontaktskjema

Har du et spørsmål?

Sommerfelt Elektro AS

Nansetgata 89
3269 Larvik

Telefon: 33 18 30 15

E-post: post@sommerfeltelektro.no

Åpningstider:
Mandag til fredag: 07.30 – 15:30
Lørdag og søndag: Stengt

Ring ved hjelp 33 18 30 15 utover åpningstider

Se vårt personvern

 Kontakt

Denne nettsiden benytter funksjonelle cookies. Ved å besøke oss aksepterer du bruk av nødvendige cookies.
Det går fint
Vårt personvern